Het verhaal van de sokken van Carlo Lanza

11-05-2016

Het verhaal achter de sokken van Carlo Lanza

Sinds kort hebben wij een nieuw sokkenmerk toegevoegd aan onze collectie; Carlo Lanza. Hieronder lees je het bijzondere verhaal achter de sokken. We hebben bij Bernard Herenmode 7 kleuren geselecteerd waarmee inmiddels een start gemaakt is.

Achtergrond

Ongeveer 3 jaar geleden is Carlo Lanza begonnen met het importeren van o.a. sokken uit Italië. Begonnen op de zolderkamer en inmiddels heeft hij 12 verkooppunten door het hele land. Carlo vertelt hieronder het achtergrondverhaal en de bijzondere maakwijze van de sokken.

Een hele reis

Als de sokken eenmaal bij Bernard Herenmode worden bezorgd hebben ze een flinke reis achter de rug. De overgrootouders van Carlo komen overigens uit het Noorden van Italië. Toen Carlo zijn onderneming startte was het dan ook geen moeilijke keuze waar hij de sokken zou gaan inkopen.

De ideale samenstelling

De basis van de sokken, het garen, wordt ingekocht bij een garenfabrikant in Noord Italië. Het gaat hier om Egyptisch katoen, een katoensoort die behoort tot de mondiale top. Wanneer je goed kijkt naar de sokken zie je een soort zijdeachtige glans over het garen. Dit is een extra bewerkingsmethode, genaamd ‘fil d’ecosse’. Vervolgens wordt het garen geverfd in de juiste kleur. Zoals aangegeven, zijn bij Bernard Herenmode vooralsnog 7 kleuren beschikbaar; kobalt blauw, donkerblauw, donkergroen, zand, bordeauxrood, zwart en antraciet. Het garen wordt dus in deze specifieke kleuren geverfd.

Wanneer de kleurbewerking is gedaan, wordt het garen geleverd aan het atelier in Brescia dat de sokken voor Carlo maakt. Voordat de samenstelling van deze sokken een aantal maanden geleden bepaald moest worden, liet Carlo15 van zijn klanten uitvoerig testen. Dit met de overtuiging dat uiteindelijk de klant bepaald of het een succes wordt of niet. Het resultaat is een sok die de perfectie nadert.

Ambacht

In het atelier in Brescia zijn worden de sokken voor een deel machinaal gemaakt met grote circulaire breimachines, waarna de laatste bewerking  handmatig wordt verricht. U kent het wellicht wel, een vervelende naad bij de teen. Met deze sokken zou dat niet mogen gebeuren aangezien de finale bewerking – ook wel het kettelen genoemd – met de hand wordt verricht. Dit kettelen wordt overigens vaak door vrouwen gedaan omdat die net iets meer bedreven zijn in deze fijne bewerkingsmethode dan mannen.

Iedere sok gaat door mensenhanden, een waar ambacht dus. Voordat de sokken naar Nederland komen worden ze ook nog eens stuk voor stuk gestreken. Het gaat allemaal om de details!

Bernard Herenmode & Carlo Lanza

Sinds kort heeft Carlo Lanza de stap gemaakt naar de fysieke winkels. Voor nieuwe verkooppunten ligt de focus op winkels die er zeer verzorgd uitzien en waar het personeel eerder gastheer is dan verkoper. Daarnaast geeft Carlo exclusiviteit aan 1 winkel per stad. Voor Sittard is dit dan ook Bernard Herenmode!

‘’Bij Bernard Herenmode merk je direct de bevlogenheid en de gastvrijheid van de mensen. Daar passen mijn sokken bij. Winkelen is meer en meer een beleving aan het worden. Wanneer je de achtergrond van de sokken leest, dan spat het ambacht en de beleving er vanaf’’.

Veel draagcomfort toegewenst en tot snel bij Bernard Herenmode!  

Carlo Lanza


Terug naar overzicht